Hi ..salam.
Cerita aku kali ini adalah tentang udang Lipan. UDANG LIPAN. Pelik sebab ini pertama kali aku tahu dan melihat udang Lipan.Hujung kepalanya macam kepala lipas dengan kaki lipas aku tengok.Hahha Aku ke pasar malam Kerinchi dan aku memang suka pergi ke bahagian barangan basah. Aku selalu cukup tertarik melihat ikan-ikan yang segar, udang, sotong dan ketam. Ikut hati rasa nak beli semua.Hahaha.. dan tiba -tiba aku terlihat spesis yang pelik sedang di jual.
"bang ini apa..?"
"ini namanya udang Lipan dik?"
"udang Lipan. adakah.Tak pernah dengar pun, tak pernah jumpa kena jual?"
"ada, ada jual tapi jarang lah.susah nak jumpa."
"ohh..sedap ke....?"banyak betul aku nak tanya
.."dear, ling nak try lah.."aku tanya pendapat my dear.
"up to you.." jawabnya,turut tertarik melihat spesis udang Lipan ni.
Aku bukan apa. Macam best pula nak try sesuatu yang baru. Kalau tak boleh makan tak kan dia jual kan.
"Bang bagi lah..setengah kilo? Macamana nak masak ni?"
"Macam mana pun boleh. Nak masak rebus, tumis, goreng pun boleh.."
"tak pe lah nanti saya try kat rumah"
sampai kat rumah. Aku ambil picture dulu.Hahaha.Then aku pun kerjakan.Tau aku buat apa. Aku rebus.Tumbuk bawang putih.Rebus camtu je. (tak terfikir nak google dulu) Ummmphhh..aku memang suka sup bawang putih yang di masak dengan ikan dan kali ni aku buat dengan udang Lipan.Gila ummphh tapi yang tak bestnya hancur pula. Camana aku nak makan ni. Kulit udang lipan tu pun melekat-lekat dengan isi. Tak pe, 1st try kan.
Not bad. Sebenarnya aku takut-takut juga makan benda ni.Hahaha...next time boleh try lagi.Rupanya kalau google, benda ni ramai je orang makan siap bagi resepi nak masak lagi.
{Em..entah mana dah aku campak gambar udang Lipan rebus aku tu.}
bentuknya indah sedikit menyeramkan
Udang Lipan atau kadang juga di sebut udang Kipas atau Udang Ronggeng ( Mantis Shirmp dalam bahasa Inggeris @ Udang Belalang) itu sebutan para masyarakat pesisir pantai. Udang Lipan jenis udang ini merupakan spesies udang laut. Bagi masyarakat pesisir pantai tidak hairan lagi dengan udang Lipan seperti ini.
Udang Lipan ni hidup di air masin, pesisiran pantai dan di tambak-tambak yang perairannya air masin. Panjang udang kipas ini sekitar 15cm sampai 20cm.
Menurut catatan dari beberapa sumber, tidak kurang dari 400 spesies jenis udang ini di seluruh dunia, ciri khas udang ini ialah tubuhnya yang panjang dan mempunyai capit terbalik yang menghadap ke dalam seperti belalang.Ukuran tubuh rata - rata mencapai maksima 30cm lebih dengan berat berkisar antara 20 s/d 200gr / ekor, mulai dari kepala, kedua sisi tubuhnya, sampai ekor memiliki senjata yang sangat tajam sehingga perlu kehati-hatian ketika menangkap jenis udang ini kerana kalau kena jepit rasanya lumayan sakit, kadang -kadang boleh mengakibatkan demam dan mengakibakan pembengkakan pada bekas luka
Penjelasan Saintifik :
Alam : Animalia
Filum : Artrofoda
Subfilum : Krustasea
Kelas : Malacostraca
Subkelas : Holplocarida
Selain enak dimakan udang ini konon katanya boleh menyembuhkan penyakit yang tidak berhenti-henti buang air kecil. Ada juga mitos yang mengatakan apabila mengkonsumsi udang ini khusus untuk kaum lelaki boleh menambah keperkasaan lelaki, dan masuk di akal juga karena udang ini sangat tinggi kadar proteinnya. Sayangnya udang seperti ini tidak laku di pasaran ikan, selain peminatnya sedikit udang ini tidak banyak dagingnya untuk dikonsumsi, dan di anggap aneh bagi yang belum sama sekali melihat / mengkonsumsinya.
Udang lipan yang suatu ketika dulu menjadi bahan buangan yang sekelas dengan ikan baja, kini menjadi sumber makanan golongan elit berikutan mendapat permintaan tinggi terutama di pasaran luar negara.
Di negara lain udang jenis ini sangatlah popular, seperti di Jepun, udang Lipan ini merupakan bahan baku untuk membuat masakan Shasami (dalam bahasa jepang di sebut shako(蝦蛄))
di China udang ini juga popular sebagai makanan yang cukup mahal, orang Canton menyebutnya "pissing shrimp" (攋尿蝦,lài niào xiā, dalam bahasa Mandarin dan laaih liu hā dalam Bahasa Canton Moden)
Udang Jenis ini juga sangat popular di Philiphina, Thailand, juga sangat popular di negara2-negara mediterania sampai ke Eropah
Nelayan pantai di negara tersebut menjadikan udang lipan sebagai tangkapan utama. Mereka menggunakan bubu umpan, pukat khas (pukat udang lipan) dan juga pukat tunda kecil sebagai alat menangkapnya.
Salam
ReplyDelete