saja aku beli ikan pati semalam .konon-kononnya nak buat masak tempoyak..hehhe..pandaikah aku...
Ka Noni, housemate aku kata tempoyak dia ada..then oklah...aku angkat ikan patin tu nak buat masak yang macam aku idamkan...
so, sementara tunggu masa berbuka..aku pun kerjakan ikan tu..gila busuk macam..@#$%^..
adoiii, pening...
adoiii, pening...
then aku pun lumur dengan asam jawa...
sebab bau kuat sangat ..aku siap letak bawang putih..
bagi sedap sikit baunya..boleh aku nak hidu udara nyaman sikit....
sebab bau kuat sangat ..aku siap letak bawang putih..
bagi sedap sikit baunya..boleh aku nak hidu udara nyaman sikit....
adalah 3 jam juga aku perap ikan tu..then bila tiba masanya aku nak masak..
aku pun baru sibuk tanya bahan2nya kat kak Noni..
aku pun baru sibuk tanya bahan2nya kat kak Noni..
Adik dia pula yang pakar..Cik Leha..so aku berguru dengan dia..siap dia tolong tumbukkan bahan -bahan tu..
Aku pun siap check jga dalam google...
http://kuali.com/recipes/view.aspx?r=4224
http://kuali.com/recipes/view.aspx?r=4224
macam-mcam pula bahan ya ada..terlalu banyak orang yg masak ikan patin ni dengan resepi yang berlainan..
cara nak masak ikan patin masak tempoyak..ya..aku ni pun baru nak belajar..ikut jer lah cara Cik Leha...
1. Ambil beras...segengam cukup lah..basuh dan tumbuk kat lesung batu..
2. Letak serbuk kunyit..ikut betul pakai kunyit hidup...tumbuk-tumbuk lagi lah..
3. Cili hidup..10 biji .tumbuk juga...nak lagi bet 20 biji ker....
4.Bawang merah..tumbuk..
5. nak letak serai pun boleh lah...
Kak Noni kata tak payah letak santan..ada orang letak santan...
Kak Noni kata tak payah letak santan..ada orang letak santan...
So air didihkan dalam belanga dan bahan2 yang siap di tumbuk tapi campak jer dalam air tu..
dan kacau2...
dan kacau2...
haa..setakat tu jer pembelajaran aku sebab...tempoyak tu dah expire date..bau cam tapai...
mula2 cik Leha kata,..boleh lagi tapi bila dah masuk dalam air didih...
pelik..berketul2 dan..
bau macam TAPAI....
mula2 cik Leha kata,..boleh lagi tapi bila dah masuk dalam air didih...
pelik..berketul2 dan..
bau macam TAPAI....
so...
tak menjadi lah menu yang aku rancangkan ni...
mengelakkan pembaziran....
tukar menu..aku pun sempat lagi google kat internet...
http://www.myresipi.com/top/detail/9074....
http://www.myresipi.com/top/detail/9074....
hahhaa..tapi sekali lagi aku mengikut nasihat Kak Noni...berguru dengan dia pula sebab cik Leha tak tahu buat benda ni..
kali ni perlukan
1. santan
2. cili padi.
3.bawang
4.serai
5.asam gelugor....
masuk dalam belanga...didihkan
jangan lupa letak kunyit...dan seasoning lah ye...
kena kacau selalu sebab ada santan kan...
dah tu baru masuk ikan patin yang dah perap dengan asam jawa tadi tu...
then tada.....
ermmm..boleh lah...
bau masih ada...gagal pula aku menghilangkan bau hanyir tanah dan @#$%^^ tu...
bau masih ada...gagal pula aku menghilangkan bau hanyir tanah dan @#$%^^ tu...
siap untuk di hidang..
Boleh makan juga nie.....
terus aku teringat aku sebenarnya pandai masak lemak cili api...
beberapa tahun yang lalu aku tiru dalam tv masa nak masak siput sedut...
next time aku nak buat cara aku pula...
Boleh makan juga nie.....
terus aku teringat aku sebenarnya pandai masak lemak cili api...
beberapa tahun yang lalu aku tiru dalam tv masa nak masak siput sedut...
next time aku nak buat cara aku pula...
Thank for viewing ye...
Comments
Post a Comment